Kategorize edilmemişHIDIRELLEZ GELİYOR !!!

5 Mayıs 2021by Merve Zümra0

 

 

 

HIDIRELLEZ NEDİR?
HIZIR KİMDİR?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bahar bayramı olan Hıdırellez  Nevroz bayramı  gibi kutlanır. Baharın gelişini müjdeler bu bayramlar ve içimize coşku saçar aynı zamanda yaz bayramı da denir bu bayramlara

 

Ruzu Hızır günleri (yeşil günler) 8 Kasıma kadar kış günlerine kadar devam edecek

 

Mayıs ayı Mayos kelimesinden gelir bitkileri büyüten tanrıça demektir.

 

Bu günler Hızır ile İlyas’ın deniz ile karanın su ile toprağın buluştuğu günler öyle ki Hızır Arapçada yeşil demektir yeşillikleri temsil ediyor toprağı ve yeşili temsil ediyor İlyas ile suyu ve denizi temsil ediyor.

 

Toprakla su birleşirse yeşillik  doğar ve bolluk bereket kutlanır bu sebeple

 

Yazın gelişini sevinçle karşılamak için bu tür karşılamalar yapmak enerjimizi pozitif tutmak suyla temas etmek evimizi  bedenimizi ruhumuzu arındırmak gerek…

 

Vedic astrolojisine göre Sadabişa takım yıldızı etkisinde olacağız şükür demek şifalanmak demek

 

Gagavus Türklerinde ise Mayıs ayı kelebek ayıdır. Çiçeklerin böceklerin yeşilliklerin ayıdır. Ayrıca Hederellez ayı diyorlar. Koç /kuzu kurban ediliyor bu günlerde onlara göre ve Mayıs ayından önce kuzu yenmezmiş.

 

Oğuz Türklerinde Hıdırellez; Aziz George inancı ile bağdaşır. Doğu Hristiyan inanışıdır. Kapadokyalıdır ve İngiltere’nin koruyucu azizidir. Eski kaynaklarda peygamber olarak geçer

 

Mezopotamya’ya baktığımızda (Hıdırellez- Ederlezi). Ur şehrinde Dumuzzi /Temmuz ve İnanna’nın aşk öyküsünü  baharın gelişi olarak ele alacağız. 6 ay yeryüzünde 6 ay yer altında yaşamak zorundalar Temmuz; yeryüzüne çıktığında çiçekler açar toprak canlanır. (Yunan mitinde Demeter’in kızı Persophane’nin yeryüzüne çıkmasıyla baharın gelişi gibi)

İnanna toprağın içindeki dişil demektir. Bitkilerin ağaçların içindeki dişil enerjidir İnanna. Ve aslında kutladığımız yaz bayramı İnanna ve Temmuz’un düğünüdür. Toprakla suyun birleşmesidir deniz ile karanın…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hıdırellez günü Güneş; Ülker burcuna girer, Kuranda buna Süreyya yıldızı, Araplar ise Pelvin der

Hızır yolculuk demektir özünde İlyas peygamberin yolculuğu. İlyas peygamber ölmemiştir göğe kaldırılmıştır. Ve Baal tanrısına inananlarla mücadele ettiği söylenir. Ateşten ata binip göğe yükselmiştir

 

Kuran’da Musa Pey. ile Hızır (Salih kimse diye geçer) ın yolculuğu anlatılır Kehf suresinde. ‘Ona katımızdan bir rahmet verdik ve tarafımızdan ona ilim gönderdik’.  Burada aralarında geçen bir kıssa vardır ve sözün özü Hakkın hikmetinden sual olunmaz!!!

 

Gılgameş destanında da uzantısı vardır Hızır’ın. Gılgamış ile Enkidu’nun ölümsüzlük otunu ararlarken ikisinin yolculuğu anlatılır Ve Gılgameş  Enkidu’yu kaybedince ölüm üzerine düşünüyor Uzun bir maceradan /yoldan sonra onu bulsa da yılan elinden alır. Utnapiştim ile karşılaşıyor o ise Ea’nın sonsuz hayatın yansımasıdır,  hikmet tanrısı Ea’nın muahhar bir tipidir. O sonsuz hayatın sırrını bilir, sularda yaşar ve ihtiyacı olan herkese yardım eder. Gılgameş’e: Ölümsüzlüğün ve ölümün sırrı insana verilmemiştir der Utnapiştim.

 

İskender Efsanesi:  Milâdî 300 yıllarında yazıya geçirilen bu efsaneye göre İskender insana ebedî hayat bahşeden bir çeşme olduğunu öğrenir, bunu bulmak için ordusuyla yola çıkar. Yolda çeşitli olaylar sebebiyle askerlerinden ayrılmak zorunda kalır. Yanında sadece aşçısı Andreas vardır. Aşçı yemek hazırlamak için bir çeşmeye gider ve orada azıkları olan tuzlu balığı yıkamak ister, fakat balık suya değer değmez canlanır ve suyun içine atlayıp kaybolur. Bu suyun aradıkları hayat çeşmesi olduğunu anlayan aşçı ondan içer. Aşçının durumu anlatması üzerine İskender çeşmeyi arar, bulamayınca da öfkelenerek Andreas’ı denize atar. Aşçı bir deniz cini olur ve ebedî hayata kavuşur. Israel Friedlaender bu hikâyedeki aşçı Andreas’ı Hızır’a benzetir. İskender efsanesi İslâmî kaynaklarda  İskender-i Zülkarneyn’in yanında bulunan kişi Hızır’dır.

 

Yahudi Efsanesi.  Ahd-i Atik’te bir peygamber olarak gösterilen İlya’dır – Yeşua ile arkadaşlığı anlatılır. Kurandaki Musa ile Hızır’ın hikayesine benzer;  Yolculukları esnasında İlya bazı tuhaf işler yapar, Yeşua’nın bunlara canı sıkılır. Olup bitenlerin mahiyetini anlamayan Yeşua İlya’dan sebeplerini sorar; İlya da bunları ilâhî takdirle yaptığını söyler ve sebeplerini anlatır.

 

 

Evime mutfağıma gelirime İlyas Pey.’in duası 

Tıkanmış yavaşlamış işlerime Hızır’ın eli değsin

Bedenime sağlığıma buluşmalarının gücü aksın

Hayatıma neşe keyif huzur ve bereketin hayırlısı gelsin…

 

 

EBEDİ HAYATI UYANDIRAN KİŞİ OLAN HIZIR (as) DUASI:

 

               La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh. 

                Lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yümit. Ve hüve ala külli şeyin kadir

                 Ve sübhanellahi velhamdülillahi ve la ilahe illellahü vallahü ekber. 

                  Ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim.

 

 

               Manası:     Allahı tespih ve tenzih ederim 

                              Hamt ona mahsustur. Allah’tan başka ilah /hak mabut yoktur.

                                                                  Allah en büyüktür.

                                 İtaate dönmek güçlü olmak da pek yüce olan Allah’ın yardımıyla olur.

                                 Allah her şeyden büyüktür. Allah’tan başka ilah /hak mabut yoktur.

                                  O birdir, O’nun ortağı yoktur. Mülk O’nundur. Hamt ona mahsustur.

                                    Diriltir ve öldürür, O diridir ve ölmez,

                                      Hayr O’nun elindedir. O her şeye kadirdir…

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Et